Svitanje - Udruga za zaštitu i promicanje mentalnog zdravlja

1. Program osposobljavanja za posao putem kreativnih radionica je bio program  koji je udruga tijekom 2006 provodila uz pomoć sredstava Grada zagreba namijenjenim udrugama i vlastitih sredstava.

2.Program grupa samopomoći ( 2007- 2010) : U sklopu ovog programa udruga je organizirala 9 grupa samopomoći za oboljele od mentalnih poremećaja s različitim dijagnozama. Grupe su uključivale  edukaciju o bolesti i pružanje kontinuirane psihološke potpore. Grupe su također pružale mogućnost organiziranja slobodnog vremena kako bi spriječile izolaciju oboljeli.. Grupe samopomoći su pomogle  oboljelima spriječiti izolaciju i povećati kvalitetu života u zajednici. Program je finansiralo  Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi iznosom od 35 000 kn godišnje tijekom tri godine
3 2008-2009 .Program prevencije  institucionalizacije i  deinstitucionalizacija  osoba oboljelih od psihičkih poremećaja korisnika socijalne skrbi finansiran je od Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi i Svjetske banke u sklopu programa Darovnica s iznosom od 900 000 kn U ovom programu smo zaposlili dva radna terapeuta, usluge socijalnog radnika bile su osigurane u sklopu  suradnje s partnerskom organizacijom Domom za psihički bolesne odrasle osobe Zagreb. Psihijatar je pružao svoje usluge ugovorom o djelu.  Osobe koje su vodile  različite radionice namijenjenje osposobljavanju za posao bile su kvalificirane za obavljanje specifičnih poslova  Program je pružao usluge treninga socijalnih  vještina u životnim situacijama. Većina korisnika ovog programa koja je ranije često bila hospitalizirana nije u ovom periodu bila hospitalizirana. Rezultati evaluacije su pokazale značajan napredak u vještinama za svakodnevni život i smanjivanje potrebe za hospitalizacijom. Jedan dio korisnika ovog programa osposobio se za rad u klubu Svitanje u kojoj i danas radi. U sklopu ovog programa također smo pružali pomoć obitelji oboljelog. Nakon završetka programa želimo i  nastojimo zajedno s partnerskom organizacijom uvesti ovaj program u sustavno stabilno finansiranje koje bi omogućilo kontinuirano pružanje ove usluge u zajednici.. Sadašnji program dnevnog centra  zbog još uvijek ne pronađenih rješenja sustavnog financiranja radi smanjenim kapacitetom  na  nivo dnevnog kluba.
4. Program osposobljavanja za posao. Ovaj program smo pokrenuli paralelno s programom dnevnog centra. Pokušavamo ga organizirati  vlastitim sredstvima u očekivanju financiranja programa u sklopu europskog projekta zapošljavanja osoba s invaliditetom psihičke bolesti.

Udruga je osnovana 2004. G. Cilj i svrha osnivanja udruge je zaštita i promicanje mentalnog zdravlja 

Dokument: 
Drupal theme by Kiwi Themes.