CESI - Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje

Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje je ženska, neprofitna udruga osnovana na Međunarodni dan žena - 8.ožujka 1997.g. - kao odgovor na probleme kršenja ljudskih prava, posebice ženskih i manjinskih prava, probleme militarizma, nacionalizma i pada ekonomskog standarda u poslijeratnom periodu.

 

CESI su osnovale aktivistice i članice ženskih i mirovnih inicijativa koje imaju dugogodišnje iskustvo u radu sa ženama koje su preživjele traume rata. Uži tim ima 10 članica, a velik broj suradnica i volonter-ki/a svojim radom doprinosi razvoju i ostvarenju naših ciljeva.

Provodile su razne aktivnosti na području cijele Hrvatske, a posebno su bile aktivne u geografski zanemarenim područjima pogođenim ratom i u lokalnim zajednicama. Na području zapadne Slavonije radile su na projektu "Žene ženama" u okviru kojeg su organizirale različite aktivnosti za žene, te potakle osnivanje Centra za mlade u Pakracu. Iskustva stečena ovim programima bila su osnova za daljnje unapređenje i provođenje sadržaja namijenjenih ženama i mladima

CESI je feministička organizacija koja se zalaže za unapređenje društvenog položaja žena i ostvarenje spolne i rodne ravnopravnosti te za puno provođenje svih zakona i međunarodnih instrumenata za zaštitu ljudskih prava. Razvoj civilnog društva smatramo važnim preduvjetom razvoja demokratskog društva.

 

CESI svoje djelovanje zasniva na radu za opće dobro, a u skladu sa vrijednostima feminizma, nenasilja, ravnopravnosti, tolerancije, uvažavanja različitosti, solidarnosti te jednakih mogućnosti.

Društvene promjene koje vode ka pravednijem i odgovornijem društvu te socijalna osjetljivost važne su odrednice za koje se zalažemo u svom djelovanju. Znanje, fleksibilnost i spremnost na suradnju te stalno promišljanje teorije i prakse osobine su koje njegujemo kao pojedinke/ci i kao člnaovi/ice tima.

Razvijat ćemo vještine vođenja te osiguravati učešće i doprinos svake osobe kao i vlastitih iskustava u radu. Sukobima u grupi pristupati ćemo kao mogućnostima za nova iskustva koja potiču naš osobni i grupni rast i razvoj.

 

Ciljevi

  • Zagovaranje za puno ostvarenje ženskih ljudskih prava na nacionalnoj, EU i međunarodnoj razini
  • Poticanje veće učinkovitosti u provedbi javnih politika vezanih uz rodnu ravnopravnost i ženska ljudska prava
  • Uključivanje i osnaživanje žena za sudjelovanje u društvenim, političkim i ekonomskim procesima
Dokument: 
Drupal theme by Kiwi Themes.