Pomoć stradalima od potresa

Pravna klinika aktivno se uključila u pružanje pravne pomoći stradalima i oštećenima u potresu na području Siska, Gline i okolice. Svjesni da brojni naši sugrađani nemaju pristup ni osnovnoj infrastrukturi, a kamoli mobilnim uređajima i internetskoj vezi, Pravna klinika osnovala je zasebnu ad hoc grupu koja će pomoći strankama pravodobno i potpuno ispuniti obrasce i prijaviti štetu, ali pružiti i ostale osnovne pravne informacije u vezi sa saniranjem posljedica potresa.

Zainteresirane stranke mogu nam se javiti od ponedjeljka do petka od 10 do 12 sati, odnosno srijedom i četvrtkom i od 17 do 19 sati na telefon +385 97 6529 903.

Dežurni student pomoći će strankama ispuniti obrazac preko telefona, a po potrebi će preuzeti i druge njihove predmete (posebno ako su vezani za ostvarivanje prava iz socijalne skrbi).

Dodatno, planirane su grupne posjete pogođenim područjima. Prvi odlazak bit će u petak, 8. siječnja 2020.  u 11 sati na adresi Žrtava Domovinskog rata 75, Glina ispred "Šerifa". Tamo će građani moći dobiti nužne informacije o saniranju posljedica potresa, kao i mogućnostima dobivanja besplatne pravne pomoći. U koordinaciji s partnerskim udrugama planiran je i odlazak na ciljana seoska područja van urbanih sredina, kako bi svim građanima omogućili pristup pravnoj pomoći u ovim teškim vremenima.

Do sada su održane dvije posjete tijekom kojih su kliničari obišli građane Gline, kao i okolnih seoskih područja. Prvi dan na terenu, kliničari su se podijelili u dvije podgrupe. Jedan dio ostao je u Glini, gdje su građane informirali o njihovim pravima te načinima njihova ostvarivanja. Drugi je dio kliničara obišao seoska područja oko Gline te pomogao građanima u ispunjavanju obrazaca i upoznao ih s njihovim pravima. Izrađeni su i letci s korisnim informacijama, koji su dostavljeni neposredno korisnicima, ali i udrugama koje djeluju na potresom pogođenom području s ciljem distribuiranja do potrebitih građana. U drugom odlasku kliničari su, uz dogovor s nadležnim centrom za socijalnu skrb i dobivenim podacima o osobama koje ne mogu doći do Gline, pojedinačno posjetili osobe kojima je bilo potrebno ispuniti obrazac za jednokratnu naknadu te prijaviti štetu. U ta su dva dana kliničari pomogli ispuniti i predati 18 obrazaca za jednokratnu naknadu.
 
 
  
 
Idući je obilazak građana u Glini, odnosno okolnim područjima, planiran za 14. siječnja 2021. U petak, 15. siječnja 2021. posjetit ćemo i Sisak, gdje će kliničari zaprimati pravna pitanja građana. Kliničari će se nalaziti u OŠ 22. lipnja, na adresi Franje Lovrića 27, od 9 do 13 sati.
 
Planirani posjet nije mogao biti ostvaren u cijelosti, s obzirom da je škola zatvorena zbog proboja koronavirusa pa smo se koncentrirali na povezivanje s partnerskim udrugama i institucijama. U novom posjetu obišli smo 15 mjesta u kojima smo pomogli građanima ispuniti ukupno 17 zahtjeva za jednokratnu naknadu.
 
  
 
Daljnji odlasci bit će organizirani u dogovoru s tijelima i udrugama koji djeluju na potresom pogođenom području te će se obavijest o njihovu održavanju pravovremeno objaviti na ovoj stranici, kao i na društvenim mrežama Pravne klinike.
Drupal theme by Kiwi Themes.