Studijski posjet u Veliku Britaniju

Objavljeno 2. November 2011 - 9:07

Ponedjeljak 24.10.2011. - Posjet Nacionalnom Pro Bono Centru u Londonu

Nakon obilnog engleskog doručka u hotelu, uputili smo se u Nacionalni Pro Bono Centar, smješten u tzv. 'Law district' Londona. Uz toplu dobrodošlicu gospodina Martina Cutrisa,  krenuli smo upoznavati pro bono rad u Velikoj Britaniji. Vezano uz spomenuto predavanje, predstavljen nam je rad pravne klinike Strathclyde od strane studenta nagrađenog kao najboljeg studenta kliničara 2010., mladog gospodina Alasdaira Stewarta.


Nacionalni pro bono centar sastoji se od tri različite krovne organizacije koje pokrivaju pro bono rad od strane 'solicitora' (LawWorks) zatim 'barristera' (Bar Pro Bono Unit) te na kraju 'legal executivesa' (ILEX), sukladno britanskoj podjeli pravne profesije.


Od pravne klinike u Strathclydeu naučili smo kako najefektivnijie 'vrbovati' nove studente za rad u Klinici. Također, zanimljivo je da njihovi kliničari kreću u pro bono rad već od prve godine fakultetskog obrazovanja.


Ručkom nas je počastio barrister, gospodin Bruce Carr koji je član Middle Temple Inna (jedog od četiri londonska Inna) te nas je proveo kroz prostorije Royal Courts of Justice u Londonu. Razgovor je bio usmjeren na pravosuđe u Hrvatskoj te smo pokušali usporediti naš i britanski sustav pro bono rada.


U popodnevnim satima, vratili smo se u Nacionalni Pro Bono Centar gdje smo prezentirali rad naše Klinike te ga usporedili s radom kllinike Strathclyde, jedne od najboljih klinika u Škotskoj.

Utorak,  25.10.2011. - Posjet Sveučilištu Northumbria u Newcastleu.

Nakon trosatnog  putovanja vlakom na sjever Engleske, stigli smo na jedno od dva sveučilišta u Newcastleu, Northumbria University. Dočekao nas je prodekan Johnny Hall, koji također sudjeluje u radu Student Law Officea (SLO) kao mentor građanske grupe. Nakon sastanka s osobljem SLO-a, razgledali smo zgrade fakulteta. Stara tek nekoliko godina, zgrada je opremljena najnovijom tehnologijom te prilagođena suvremenom načinu fakultetskog obrazovanja i života. Posebno nas se, kao studente prava, dojmila dvorana koja je uređena kao engleska sudnica u kojoj studenti simuliraju suđenja kao dio praktičnog obrazovanja.

Sudjelovali smo na redovitom predavanju studenata četvrte godine pravnog fakulteta pod vodstvom dekana Kevina Kerrigana koji je također uključen u rad Student Law Officea. Na tom predavanju predstavili smo rad naše klinike te usporedili glavne ciljeve svake od klinika. Najveća razlika pokazala se u sljedećem - dok je njihova klinika pretežito usmjerena na obrazovanje studenata te je u tom pravcu osmišljen i cijeli koncept rada njihovog Ureda, naša se Klinika pokazala ipak više socijalno orijentirana.


Kasnije poslijepodne upoznali smo studente kliničare s kojima smo razgovarali o njihovom načinu rada i obrade predmeta te smo taj razgovor nastavili na večeri organiziranoj u jednom od newcastleskih restorana.

Srijeda, 26.10.2011. - Northumbria University, Student Law Office

Cijeli dan proveli smo u razgovoru sa studentima i njihovim mentorima, prisustvovali smo njihovim sastancima Grupa koje oni nazivaju 'Firms' te ih održavaju jednom tjedno kako bi razgovarali o predmetima s kojima se bave. Također važna razlika našeg i njihovog rada leži u činjenici što su oni, zbog samog britanskog pravosudnog sistema, ovlašteni zastupati stranke pred sudom u određenim predmetima i područjima prava.


Izmijenili smo iskustva o različitim planovima i projektima te su nas kao Klinika s dvadesetogodišnjim iskustvom uputili kako se najbolje postaviti u važnim pitanjima u radu Klinike.

Četvrtak, 27.10.2011. - Posjet Sveučilištu Manchester, Legal Advice Centre

Nakon podulje vožnje vlakom, i ubrzane šetnje centrom Manchestera, stigli smo u prostorije studentskog Legal Advice Centrea (LAC). Iako puno opremljenija, njihova Klinika podsjeća na našu. Studenti u njoj volontiraju te nisu vezani striktnim pravilima kao oni u SLO Newcastle. Naši studenti pridružili su se kliničarima u intervjuiranju stranaka, dok je akademsko osoblje krenulo na informativni sastanak s voditeljicom Legal Advice Centrea, gospođom Dinah Crystal. Pravni fakultet u Manchesteru neodoljivo poodsjeća na naš, povijesna zgrada u kojoj svaki kutak odiše tradicijom.


Nakon intervjua, studenti su upoznali kliničare koji rade u LAC-u te su zajedno održali neformalni sastanak na kojem su izmijenili iskustva o radu u Klinici.

Petak, 28.10.2011. Manchester University, Law School.

Ranim, sunčanim jutrom, započeli smo zadnji dan našeg studijskog putovanja u Veliku Britaniju. Upoznati smo s pojmom 'Streetlaw' koji uzima sve veći zamah na području Velike Britanije. Unutar projekata vezanih uz Streetlaw, studenti odlaze u različite društvene zajednice te održavaju radionice na kojima pokušavaju informirati građane kako i na koji način najbolje zaštiti svoja prava. Odaziv je velik, a povratne informacije gotovo uvijek vrlo pozitivne. Važno nam je bilo više se informirati o takvim projektima jer se i naša Klinika uskoro priprema, zajedno u suradnji s Centrom za ljudska prava, Volonterskim centrom Zagreb te Hrvatskim zavodom za zapošljavanje održati niz sličnih prezentacija i radionica s populacijom Roma u Hrvatskoj te s osobama s invaliditetom.


Nakon predavnja, studenti su krenuli u prostorije LAC-a kako bi opet s kliničarima održali intervjue sa strankama.


Na radnom ručku, u prostorijama Fakulteta, imali smo prilike razgovarati s lokalnim odvjetnicima od kojih su neki solicitori, a neki barristeri, a rade kao mentori studentima u LAC-u. Glavna razlika između naše Klinike i ove u Manchesteru je upravo u tome što njih mentoriraju odvjetnici koji su zajedno s njiima i na samim intervjuima sa strankama, dok kod nas tu ulogu vrše, u nešto manjem opsegu,  naši akademski mentori.

Impresije s puta su velike, svi se vraćamo u Zagreb s mnogo novih ideja, a zaključci tek slijede. Zahvaljujući Britanskoj ambasadi, puno smo vidjeli, a jos više naučili.

Na kraju ove priče, posebna i najveća zahvala našem domaćinu, Kevinu McCormacu i njegovoj ljubaznoj supruzi Maggie. Zahvaljujući njihovoj bezuvjetnoj pomoći, put je prošao u uvijek ugodnoj atmosferi i konstruktivnom ozračju.

Sad kad smo se vratili, jedino nam preostaje ' zasukati rukave' i prihvatiti se posla! Izvještaji i projekti se spremaju, a sve što smo ovim posjetom naučili pokazati će se vrlo skoro u samom radu Pravne klinike Pravnog fakulteta u Zagrebu. 

Drupal theme by Kiwi Themes.