Radionica za pravne klinike u Beogradu

Objavljeno 11. November 2018 - 18:36

U Beogradu se od 17. rujna do 19. rujna ove godine održala Radionica za pravne klinike, čiji su organizatori bili South East European Law School (SEELS) i Europa Institut. Na Radionici se okupilo 22 predstavnika pravnih fakulteta iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, Njemačke i Srbije. Kao predstavnici Pravne klinike u Zagrebu sudjelovali su Andi Drandić i Bruno Čović. Tijekom tri dana provedena u Beogradu, sudionici su sudjelovali u raznim radionicama te slušali predavanja raznih predavača. Cilj Radionice bio je potaknuti raspravu o pravu na besplatnu pravnu pomoć te sudionike upoznati s različitim modelima pravnih klinika i njihovim funkcioniranjem.

Predavači su uglavnom bili profesori Pravnih fakulteta, a koji su održavali predavanja o besplatnoj pravnoj pomoći, ulozi pravnih klinika u obrazovanju studenata pravnih fakulteta te o organizaciji i ustrojstvu klinika.

Kako bi studenti stekli najbolji uvid u funkcioniranje pravnih klinika, jedan od njihovih zadataka bio je izrada vlastitog modela pravne klinike, njene organizacije i načina rada. U obzir su morali uzeti jednako važan segment pravilnog funkcioniranja pravne klinike, odnos prema strankama. Sudionici su više o toj temi mogli naučiti na radionicama koje je održavala psihologinja sa Sveučilišta Singidunum iz Beograda. 

Održane radionice bile su interaktivnog karaktera, a njihova svrha bila je unapređenje kvalitete u pružanju pravne pomoći. Tako su sudionici, podijeljeni u parove i timove, radili na raznim zadacima. Primjerice, prilikom rada na jednom od zadataka, sudionici su bili podijeljeni u parove. Pritom je jedan sudionik dobio crtež kojeg je morao opisati drugom sudioniku, a drugi sudionik je imao prazan papir na kojem je što preciznije morao nacrtati crtež kojeg mu druga strana opisuje. Smisao vježbe bio je naučiti sudionike pozornom slušanju i što boljem razumijevanju situacije koju netko opisuje. Tijekom sljedećeg zadatka sudionici su bili podijeljeni na odvjetnike i stranke, a pritom je svaki od odvjetnika imao neku karakteristiku poput ''odvjetnika koji ne razumije stranku'', ''nezainteresirani odvjetnik'', ''odvjetnik koji ismijava stranku'' itd. Sudionicima koji su bili stranke nije bila unaprijed otkrivena karakteristika odvjetnika, nego su to saznale tek nakon što bi ocijenile pristup pojedinog odvjetnika. Nakon te vježbe sudionici su mogli saznati kakve odvjetnike stranke ne žele te kakvo je ponašanje neprihvatljivo.

Kao najzanimljiviji zadatak, kolega Andi istaknuo je onaj u kojem su sudionici podijeljeni u timove, a svaki je tim trebao osmisliti plan preživljavanja na pustom otoku. Nakon toga je psihologinja u svakom timu odredila osobu koja mora izaći iz svog tima i postati član drugog tima, a pritom su ti članovi dobili zadatak da moraju u novom timu inzistirati u provedbi njihove ideje te na taj način posvađati ostale članove koji nisu znali za njihov zadatak, što je rezultiralo u tome da je u timovima dolazilo do sukoba s novopridošlim članovima nakon što bi oni istaknuli želju da budu vođe timova koji donose sve odluke.

Tako su se članovi timova našli u teškoj situaciji, a u kojoj su do izražaja došle tri skupine ljudi. Određeni pojedinci su postupali kao nasilnici, a u drugim dvjema skupinama bile su osobe koje bi spašavale situaciju i one koje su bile bespomoćne. Svrha zadatka je bila da se sudionici nauče udaljiti od takvih situacija u kojima se zauzimaju određene uloge, s obzirom na to da se u njima najčešće upada u  tzv. ''drama triangle'' koji se odvija između nasilnika (prosecutor), spasitelja (rescuer) i bespomoćnih (victim).

Radionica za pravne klinike jest odličan događaj tijekom kojeg su sudionici s pravnih fakulteta iz više različitih država mogli razmijeniti svoja iskustva i znanja te upoznati nove kolege. Također, kolega Andi istaknuo je činjenicu kako je Pravna klinika u Zagrebu jedna od rijetkih koja rješava stvarne slučajeve odnosno pruža besplatnu pravnu pomoć stvarnim strankama. Nadalje, s ponosom možemo istaknuti da je broj predmeta koje Pravna klinika u Zagrebu godišnje riješi daleko veći od svih ostalih klinika zastupljenih na Radionici.

 

AttachmentSize
beograd-01.jpg95.43 KB
beograd-02.jpg90.72 KB
beograd03.jpg135.97 KB
Drupal theme by Kiwi Themes.