Odlasci u Kutinu

Objavljeno 13. May 2015 - 12:21

Na temelju Sporazuma s Ministarstvom unutarnjih poslova, Grupa za pomoć tražiteljima azila i strancima svaki mjesec, uz odlazak u Prihvatilište za tražitelje azila u hotel Porin u Dugavama, odlazi i u Prihvatilište za tražitelje azila u Kutini. Prostor je nedavno preuređen, a samom otvorenju na Svjetski dan izbjeglica 20. lipnja 2014. prisustvovali su i članovi Grupe. Prihvatilište je namijenjeno za tzv. ranjive skupine, u koje spadaju osobe s invaliditetom, obitelji s malom djecom, maloljetnike bez pratnje i druge posebno ugrožene kategorije tražitelja. Kapacitet mu je oko 100 soba. Prije nekoliko godina, u tom Prihvatilištu boravilo je i oko 400 osoba, ali danas se ta brojka znatno smanjila. Za vrijeme zadnjeg posjeta tamo su boravile 23 osobe.

Prihvatilište u Kutini je otvorenog tipa, što znači da tražitelji azila imaju slobodu kretanja, ali moraju se držati kućnog reda, a po njemu se moraju vratiti u Prihvatilište do 22h. Prilikom kulturnih i sličnih manifestacija u Kutini, slobodni su ostati i dulje, Prihvatilište im maksimalno izlazi u susret. Osim osnovnih prostorija, u Prihvatilišu se nalazi igraonica za djecu, prostor za gledanje TV, soba za kreativne radionic, blagavaonica, prostorije za pranje rublja, sportska dvorana i vanjsko igralište. Tražitelji azila imaju tri obroka dnevno, a ako požele skuhati dodatan obrok ili nešto slično, na raspolaganju im je čajna kuhinja. Posebna pažnja je skrenuta na vjeroispovjest tražitelja azila, tako na npr. na jelovniku nema svinjetine, a izlazi se ususret i ostalima (npr. vegetarijancima).

 

Kao što je rečeno, Grupa jednom mjesečno radi pružanja besplatne pravne pomoći tražiteljima azila odlazi u Prihvatilište, gdje smo uvijek ugodno dočekani od djelatnika MUP-a i Crvenog križa. Budući da svaki kliničar Grupe mora ići u sva Prihvatilišta, izmjenjujemo se svaki mjesec. Svaki puta, djelatnici novim kliničarim koji još nisu bili pokažu Prihvatilište, te popričaju s nama o samom Prihvatilištu. Tijekom boravka smješteni smo u posebnu prostoriju, koja se inače koristi za održavanje kreativnih radionica, kako bismo olakšali zainteresiranim tražiteljima razgovor u poznatoj i sigurnoj okolini. Osim toga, s obzirom na to da se radi o ranjivim skupinama, potrebna je posebna pažnja i trud članova Grupe kako bismo izgradili odnos povjerenja s tražiteljima. Prevoditelj nije prisutan s nama, ali dosada nismo imali problema jer tražitelji azila koji su s nama pričali su sa slavenskog govornog područja, sa dobrim poznavanjem našeg jezika, a ako su iz daljih zemalja, često se služe engleskim jezikom. Jedna od najčešćih pitanja su koja su njihova prava kao tražitelja azila, koja kao azilanta, novčana pomoć koju dobivaju te kako steći hrvatsko državljanstvo.

 

 

Kako se svake godine u Prihvatilištu, usprkos različitim vjerama i narodnostima, slavi Božić, Grupa je u prosincu odlučila pridonijeti tom događaju. Organizirana je i održana humanitarna akcija „Humanitarna diskoteka“ na kojoj su se prikupljala novčana sredstva za pomoć tražiteljima azila. Od prikupljenih novčanih sredstva, kupljene su igračke za djecu u Prihvatilištu. Za one malo starije kupljen je i postavljen košarkaški koš, budući da im  je stari, neposredno prije posjeta Grupe, prestao biti u funkciji, a sport im je glavni i ponekad jedini oblik zabave. Prilikom božićnog domjenka, na koji smo bili pozvani, članice Grupe su darove uručile kao pomagačice Djeda Božićnjaka (u kojeg je bio prerušen djelatnik Crvenog Križa) što je razveselilo kako djecu tako i sve odrasle.

 

 

 

 

 

 

 

Drupal theme by Kiwi Themes.