Boravak Grupe za pomoć tražiteljima azila i strancima u Zimskom tranzitnom centru u Slavonskom Brodu u periodu od 17. Do 20. 11. 2015.

Objavljeno 15. December 2015 - 3:50

Studenti kliničari Grupe za pomoć tražiteljima azila i strancima Pravne klinike u Zagrebu, Ivana Grgić, Iva Jančevski, Lucija Koren i Mislav Vukina, volontirali su u Zimskom tranzitno-prihvatnom centru u Slavonskome Brodu od 17.-20. studenoga.  Odlazak je organiziran u suradnji s Hrvatskim pravnim centrom s kojim Grupa uspješno surađuje već nekoliko godina na području prava međunarodne zaštite. Tijekom  prosinca, u planu je organizirati još nekoliko krugova odlazaka kako bi svi kliničari Grupe dobili priliku za volontiranje u Prihvatnom centru. 

Prihvatni centar u Slavonskome Brodu primio je prve izbjeglice 3. studenog te je od tada vrlo uspješno vođen i organiziran. Volontiranje i rad je organiziran u tri smjene, te se volonteri upisuju za određenu smjenu dan prije. Nakon dolaska u Slavonski Brod i smještaja kliničara u Hostel, djelatnica Hrvatskog pravnog centra je dočekala kliničare i provela ih po Prihvatnom centru da ih uvede u način organizacije i rada samog Prihvatnog centra. Primarna zadaća kliničara je bila pružanje informacija i pravne pomoći oko postupka dobivanja međunarodne zaštite u Republici Hrvatskoj. Hrvatski pravni centar je izradio letke s osnovnim informacijama o postupku dobivanja međunarodne zaštite, te su kliničari dobili priliku da ih dijele pri registraciji i u samom smještajnom dijelu nakon registracije. Također, tijekom dijeljenja letaka, odgovarali su i na ostala različita pitanja u vezi s međunarodnom zaštitom u Republici Hrvatskoj.  Izvan davanja pravnih informacija i pravne pomoći, kliničari su sudjelovali i u drugim aktivnostima humanitarnih organizacija u Prihvatnom centru. Tako su pomagali Crvenom križu oko dijeljenja odjeće i obuće, UNICEF-u i MAGNA-i oko pružanja medicinske pomoći, te Caritasu oko dijeljenja hrane i pića. Tijekom boravka u Prihvatnom centru, kliničari su dobili i priliku da upoznaju mnogo volontera različitih domaćih i inozemnih organizacija i da ukratko predstave rad Pravne klinike, posebno Grupe za pomoć tražiteljima azila i strancima. Volontiranje u Prihvatnom centru i izravan kontakt i razgovor s velikim brojem izbjeglica je bilo vrlo vrijedno iskustvo i zasigurno će pomoći u još boljem razumijevanju ovoga problema, pogotovo u jeku današnje izbjegličke krize.

 

Iva Jančevski,
studentska mentorica Grupe za pomoć tražiteljima azila i strancima

AttachmentSize
slavonski_brod_-_azil.jpg57.18 KB
Drupal theme by Kiwi Themes.